GreekEnglish (United Kingdom)
NEWS
Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon 

Το πρόγραμμα HoloCultura

Εφηρμοσμένη Ολογραφία στην Πολιτιστική Κληρονομιά

myeggforwebwatermarkedΗ γεωγραφική δραστηριοποίηση του Ελληνικού Ινστιτούτου Ολογραφίας κατά κύριο λόγο σε ένα χώρο με μοναδική πολιτιστική παράδοση παγκόσμιας εμβέλειας που εκτείνεται διαχρονικά από την Κλασσική Αρχαία Ελλάδα μέχρι το Ορθόδοξο Χριστιανικό Βυζάντιο οδηγεί αναπόδραστα στην έμφαση της χρήσης εκθεματικών ολογραμμάτων για την διατήρηση και την καταγραφή αντικειμένων πολιτιστικού ενδιαφέροντος με σκοπό την δημόσια επικοινωνιακη διάχυση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις σε μια σειρά συμπληρωματικών τομέων όπως τα laser solid-state, οι παγχρωματικές ολογραφικές επιστρώσεις. οι ψηφιακές λήψεις βίντεο και φωτογραφιών, η ραγδαία αυξανόμενη υπολογιστική ισχύς και τα συναφή λογισμικά επεξεργασίας εικόνας, τα συστήματα φωτισμού LED κ.α. επιτρέπουν για πρώτη φορά την κατασκευή ρεαλιστικών εκθεματικών ολογραμμάτων για πολιτιστικές εφαρμογές και την πρακτική εφαρμογή και χρήση τους. Τούτο έχει σαν αποτέλεσμα ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για Μουσειακές εφαρμογές εκθεματικών ολογραμμάτων, που με την σειρά του οδηγεί σε μια εντονώτερη διεθνή δραστηριότητα στον χώρο αυτό.

 

 H
olo

C ultura

 

 

 

Αυτό είναι το όνομα ενός φιλόδοξου προγράμματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ολογραφίας που περιλαμβάνει μια σειρά σχεδίων και υπο-προγραμμάτων για την εφαρμογή της εκθεματικής ολογραφίας στο πεδίο της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά την διάρκεια της Φάσης Α' αναπτύσσονται ο απαραίτητος φορητός τεχνικός εξοπλισμός, οι παραγωγικές διαδικασίες και το σχετικό λογισμικό για την επιτόπια εκτός εργαστηρίου καταγραφή πολιτιστικών αντικειμένων και την εν συνεχεία μεταγραφή τους σε ψηφιακά ή αναλογικά ολογράμματα. 

Με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του φορητού συστήματος Z_System για την αυτόματη εικονοσκόπηση αντικειμένων ή προσώπων κάτω από πολλαπλές διαφορετικές προοπτικές όψεις και γωνίες λήψης ανάλογα με το επιλεγόμενο υπο-σύστημα (Z_Linear, Z_Radial & Z_Axial) καθώς επίσης και του μεταφερόμενου ολογραφικού εργαστηρίου  Z_Lab που περιλαμβάνει την φορητή RGB-laser διάταξη 'κάμερα' (Z3_Camera), τον απαραίτητο βοηθητικό εξοπλισμό και έναν αυτόνομο φορητό σκοτεινό θάλαμο για την καταγραφή αναλογικών ολογραμμάτων σε μη-εργαστηριακές συνθήκες, το στάδιο ανάπτυξης εξοπλισμού κρίνεται πλέον σχεδόν ολοκληρωμένο και άμεσα λειτουργικό. 

Chios Epitaph Hologram OptocloneΤο πρόγραμμα έχει εισέλθει πλέον από τον Νοε 2011 στην Φάση Β' που περιλαμβάνει πειραματικές/δοκιμαστικές εργασίες χρησιμοποιώντας διάφορες διατάξεις και υλικά για την κατασκευή εκθεματικών ολογραμμάτων διαφόρων τύπων σε ποιοτικά επίπεδα ικανοποιητικά για τους υποψήφιους τελικούς χρήστες. Τα πρώτα αποτελέσματα από αυτήν την συγκριτική ερευνητική μελέτη υλικών και διαδικασιών διαφόρων προελεύσεων απετέλεσαν την βάση για την δημοσίευση της σχετικής εργασίας που παρουσιάσθηκε στο Διεθνές Συμπόσιο Εκθεματικής Ολογραφίας (ISDH2012) που διοργανώθηκε στο MIT Media Lab στην Βοστώνη ΗΠΑ.

Η Φάση Γ' του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει σε προκαταρκτικό διερευνητικό επίπεδο επαφών με τους πλέον καταξιωμένους διεθνείς φορείς που δραστηριοποιούνται και που έχουν ήδη παρουσιάσει αποτελέσματα σε εφαρμογές της εκθεματικής ολογραφίας στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σύντομα θα υπάρξουν σχετιικές ανακοινώσεις αλλά ήδη μπορεί να αναφερθεί ότι η χρήση εκθεματικών ολογραμμάτων στην καταγραφή αντικειμένων θρησκευτικού περιεχομένου αποτελεί την παρούσα κατεύθυνση αυτών των διαπραγματεύσεων.

 

With the completion of the Z_System equipment for the multiple-perspective image capture of artifacts at all possible geometries (Z_Linear, Z_Radial & Z_Axial) and of the mobile Z_Lab consisting of the portable RGB-laser setup (Z3_Camera), of associated auxiliary equipment and a mobile dark-room for analog Denisyuk recordings outside laboratory conditions, the development work is now deemed operational.