GreekEnglish (United Kingdom)
NEWS
Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon 

 

 

 

 

VIDEO απο το Ιστορικό Αρχείο του EIO

 


 

moviehih1) Εκπομπή "Καταγραφές", ΕΤ2 1988, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων. Αλκης Λεμπέσης για το ΕΙΟ...

 


 

moviehih2) "Ο Κόσμος της Ολογραφίας".
Συρραφή από τις εκπομπές "Καταγραφές" (ΕΤ2) και "Τέχνη και Πολιτισμός" (ΕΤ1) για την έκθεση Ολογραφίας που διοργανώθηκε απο το Ε.Ι.Ο και το Γαλλικό Ινστιτούτο .Η έκθεση φιλοξενήθηκε σε αίθουσες του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων το 1988.

 

 


 

Ιστορικό του Ε.Ι.Ο.

Tο Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1987 (αρ. Αποφ. Πρωτ. Αθηνών 20148/09.10.1987, 9796/07.05.1990 και 19177/26.11.2009) με σκοπό την εισαγωγή και προώθηση της ολογραφίας στην Ελλάδα σε όλους τους δυνατούς τομείς: την επιστήμη, την τέχνη, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και την διασφάλιση γνησιότητας.

Το Ε.Ι.Ο είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός και εκπαιδευτικός οργανισμός ιδιωτικού δικαίου.Τα έσοδα του προέρχονται από συνδρομές των μελών και αμοιβές υπηρεσιών πρός τρίτους.

Για σειρά ετών το Ε.Ι.Ο διέθετε το μόνο μη-Ακαδημαϊκό εργαστήριο ολογραφίας στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα έχει ιδρύσει Κέντρο Τεκμηρίωσης της ολογραφίας που περιέχει ενημερωμένη βιβλιογραφία, άρθρα και παραπομπές σε σχετικά θέματα. Το Ε.Ι.Ο προετοίμασε την έκδοση ενός Τεχνικού Εγχειριδίου Ολογραφίας στην Ελληνική.


Ανάμεσα στη δραστηριότητες του Ε.Ι.Ο ήταν η διοργάνωση το 1988 της πρώτης έκθεσης ολογραφίας στη χώρα μας σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και το Μουσείο Ολογραφίας του Παρισιού, με υψηλή επισκεψιμότητα 10.000 επισκεπτών σε χρονικό διάστημα ενός μηνός και αντίστοιχη κάλυψη από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Παράλληλα διοργανώθηκε διεθνές συνέδριο για τις βιομηχανικές εφαρμογές των laser και πρόγραμμα εκπαίδευσης στην ολογραφία σύντομης διάρκειας.

Το 1990 σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων υλοποίησε πρόγραμμα-πιλότο εκπαίδευσης νέων επιστημόνων στην ολογραφία που επιχορηγήθηκε απο την Ε.Ε. και στο οποίο εκπαιδεύθησαν με επιδότηση περίπου 25 ολογράφοι για χρονική περίοδο 9 μηνών.

Μικρότερες περιοδικές εκθέσεις (Δήμος Αμαρουσίου, Πνευμ. Κέντρο Δήμου Πατρών κ.α.) αλλά και εξειδικευμένες παρουσιάσεις σε ημερίδες και συνέδρια (σχολές ΑΚΤΟ, Ενωση Ελλήνων Φυσικών, Κέντρο Τέχνης ΙΛΕΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ κλπ.) συμπληρώνουν την σχετική δραστηριότητα του ΕΙΟ μαζί με προγράμματα κατάρτισης εκπαιδευτικών Β΄βάθμιας με την συνεργασία της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών.

Το 1992 ξεκίνησε το πρόγραμμα EUROPTIC (περισσότερες λεπτομέρειες εδώ) μέσα από το πρόγραμμα PETRA στα πλαίσια του οποίου δημιουργήθηκε δίκτυο συνεργαζομένων εργαστηρίων στο τομέα της ολογραφίας (Ελλάδα, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία) με ταυτόχρονη ανταλλαγή νέων για εκπαίδευση στους τομείς της Εκθεματικής Ολογραφίας και της Ολογραφικής Συμβολομετρίας.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού αναπτύχθηκαν κοινά εκπαιδευτικά πακέττα και μέθοδοι διδασκαλίας για τους παραπάνω τομείς, πιστοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης, κατάρτιση 4 εκπαιδευτών και υλοποίηση εκπαiδευτικών προγραμμάτων για 9 Ελληνες ολογράφους.

Το 1994 το Ε.Ι.Ο συμμετείχε στην ανάπτυξη Ολοκάμερας για Συνθετικά Ψηφιακά Ολογράμματα με την συνεργασία ιδιωτικών επιχειρηματικών φορεών σε πρόγραμμα που επιχορηγήθηκε από τα Π.Α.Β.Ε. της Γεν. Γραμματείας Ερευνας & Τεχνολογίας.

Την ίδια περίοδο το Ε.Ι.Ο. συμμετείχε στο φιλόδοξο πρόγραμμα Ολογραφικές Μέθοδοι στην Καταγραφή, Ελεγχο και Αποκατάσταση Πολιτιστικής Κληρονομιάς με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (πρόγραμμα INTAS-93-2779 -περισσότερες λεπτομέρειες εδώ- για την συνεργασία με τις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετ. Ενωσης) μαζί με τους πλέον καταξιωμένους ακαδημαϊκούς φορείς

  • Εργαστήριο Soete του Πανεπιστημίου Gent Βελγίου (καθ. P. Boone)
  • Κέντρο Εφηρμοσμένης Ολογραφίας του Κιέβου Ουκρανίας (καθ. Vl. Markov)
  • Ινστιτούτο Οπτικής της Αγ. Πετρούπολης Ρωσσίας (καθ. Yu. Denisyuk)

Η τεχνογνωσία του ΕΙΟ επέτρεψε στις εταιρείες κατασκευών CAVOMIT και TELCOM την ανάπτυξη μηχανολογικού εξοπλισμού για θερμοτυπικές εκτυπώσεις ασφαλείας ολογραμμάτων και την εν συνεχεία εξαγωγή των μηχανημάτων αυτών σε πλήθος κρατικών εκτυπωτικών Ιδρυμάτων σε πολλές χώρες όπου εξακολουθούν να λειτουργούν παραγωγικά –μεταξύ των οποίων και το Ιδρυμα Εκτυπώσεως Τραπεζικών Αξιών της Τραπ. της Ελλάδος (Χολαργός).

Παράλληλα, η υπάρχουσα τεχνολογική εμπειρία και γνώση του αντικειμένου απετέλεσε την βάση για την δραστηριοποίηση της εταιρείας TAURUS ΑσφαλειςΛυσεις στον τομέα της διασφάλισης γνησιότητας εγγράφων και προϊόντων με πολλές διεθνείς περγαμηνές σε εργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπου ξεχωρίζουν η προστασία των προϊόντων του ΑΘΗΝΑ 2004, τα συστήματα διαπίστευσης των Ασιατικών Αγώνων της Doha 2006, η διασφάλιση γνησιότητας ενσήμων καπνού και ποτών σε σειρά χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, η προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και εμπορικών προϊόντων ΝΕΣΚΑΦΕ, ΕΠΟΕ, IFPI, AEΠI) κ.α.

Σαν επιστέγασμα της διεθνούς αναγνώρισης των προσπαθειών του, το ιδρυτικό μέλος του ΕΙΟ κ. Αλκιβ. ΛΕΜΠΕΣΗΣ εξελέγη επί 4ετία στο Διοικ. Συμβούλιο της Διεθνούς Ενωσης Κατασκευαστών Ολογραμμάτων (www.ihma.org) 2004-2008).