GreekEnglish (United Kingdom)
NEWS
Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon 

Yuri Denisyuk

Αφιερωμένη στην μνήμη του εφευρέτη Yuri Denιsyuk, προσφορά από τους 'φίλους' του.

 

den KONKARDA2l Ο Γιούρι Νικολάγιεβιτς Ντενισιούκ (Yuri Nikolaevich Denisyuk, 1927-2006), Ρώσσος επιστήμονας, θεωρείται ως ο εφευρέτης της απλούστερης διάταξης ολογράφησης "μονής δέσμης" και τα εκθεματικά ολογράμματα που λαμβάνονται με την μέθοδο αυτή -εκτός του ότι φέρουν το όνομά του- είναι άμεσα ορατά με λευκό φως. Μια ιδιαίτερη όσο και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα με έργο και συνεισφορά στην εκθεματική ολογραφία, που από νωρίς έτυχαν της διεθνούς αναγνώρισης ως θεμελιωτές της Ολογραφίας μαζί με τους Denis Gabor (UK, βραβείο Nobel 1971) και Emmett Leith (USA). Μόνον τώρα όμως αυτά αρχίζουν να εκτιμώνται πλήρως έξω από τον αυστηρά Ρωσσόφωνο ακαδημαϊκό χώρο και η ιστοσελίδα αυτή συνεισφέρει ελάχιστο φόρο τιμής εστιάζοντας κυρίως στην ανθρώπινη φύση του και στα αποτελέσματα του έργου του. Αλλωστε χωρίς αυτόν, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας ελάχιστα θα είχε προσθέσει στην χρήση της εκθεματικής ολογραφίας στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, έναν δρόμο που από νωρίς ανέδειξε ο ίδιος. 

Ηδη υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο με θέμα τον Yuri Denisyuk και την τεχνική ολογράφισης που φέρει το όνομά του. Σχεδόν όλες όμως απευθύνονται σε ρωσσόφωνο αναγνωστικό κοινό. Ετσι η σελίδα αυτή στήθηκε με σκοπό να συγκεντρώσει υλικό για τον Yuri Denisyuk κυρίως στα αγγλικά προκειμένου να συμβάλουμε με τον τρόπο μας στην κληρονομιά του.  Το περιεχόμενο της σελίδας έχει σταχυολογηθεί από διαθέσιμο υλικό στο διαδίκτυο, οι φωτογραφίες έχουν προσφερθεί από φίλους και συνεργάτες του και υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο ΙΤΜΟ της Αγ. Πετρούπολης που διατηρεί  την ακαδημαϊκή κληρονομιά και το αρχείο του. Μπορείτε και σεις να έλθετε σε επαφή μαζί μας για να προσθέσετε τις αναμνήσεις σας στην μνήμη του δάσκαλου, φίλου και συνεργάτη.

Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο της Wikipedia για τον Yuri Nikolaevich Denisyuk στα αγγλικά, με δύο ενδιαφέροντες συνδέσμους στο τέλος του για όσους διαβάζουν ρωσσικά. Ακόμη, εδώ μια ασυνήθιστη ιστοσελίδα (με έναν οιονεί επικήδειο) όπου μπορείτε να αποθέσετε τα ψηφιακά σας 'άνθη'.

 

Μία βίντεο -παρουσίαση

Από το 7o Διεθνές Συμπόσιο Εκθεματικής Ολογραφίας (ISDH2006), ο Vlad. Markov δίνει την δική του οπτική γωνία για τον 'Επιστήμονα, Συνεργάτη & Φίλο', ανεβασμένο στο YouTube από τον Kaveh Bazargan, διάρκεια 9 λεπτά, στα αγγλικά.

 

Denisyuk-lookingintohlgrmwithloopΗ ιστορία του και η 'κυματική' φωτογραφία

Από τα πρακτικά του 7oυ Διεθνούς Συμπόσιου Εκθεματικής Ολογραφίας (ISDH2006), ο αναγνωρισμένος ιστορικός της ολογραφίας Sean Johnston παρουσιάζει την ακαδημαϊκη διαδρομή του Denisyuk από τα πρώτα βήματα μέχρι την παγκόσμια αναγνώριση, αρχείο PDF στα αγγλικά (όχι προς αναδημοσίευση).

pdfYuri Denisyuk-An Appreciation--ISDH2006 Wales Proceedings.

 

den RBKONKARDA3lcrop
Η ολογραφία
με τα δικά του λόγια

Από το περιοδικό Leonardo του MIT Press (Vol. 25, No. 5) του 1992, ο Yuri Denisyuk αναλύει τον δικό του δρόμο στην ολογραφία, αρχείο PDF στα αγγλικά (όχι προς αναδημοσίευση).

pdfYuriDenisyuk-MyWayInHolography-LeonardoVol25No5(1992).

 

 

 

Ο Yuri Nikolaevich στην κάμερα

Αυτή είναι μια σχετικά σπάνια συνέντευξη του Yuri Denisyuk, πιθανότατα από την περίοδο από ανέλαβε την διεύθυνση του Εργαστηρίου Ολογραφίας του Φυσικο-Τεχνικού Ινστιτούτου Ioffe της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσσίας (1988), στην οποία παρουσιάζει τις δυνατότητες της ολογραφίας. Φυσικά στην Ρωσσική γλώσσα, αλλά (μέχρι τον πλήρη υποτιτλισμό του) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις περιωρισμένες δυνατότητες αυτόματης μετάφρασης από το αρχειακό κανάλι μας HiHolography στο YouTube.

 

Πέρα από την εκθεματική ολογραφία

Ισως δεν είαι πολύ γνωστό ότι οι ολογραφικές μνήμες και οι τρισδιάστατες προβολές ήσαν κάποια ακόμη πεδία έρευνας του Υuri Νikolaevich. Διαβάστε εδώ ένα ενδιαφέρον πρόσφατο άρθρο από την Nina Ganzherli, στενή συνεργάτη του στο Ioffe Institute της Αγ. Πετρούπολης, που δημοσιεύτηκε στο ρωσσόφωνο περιοδικό Technical Physics (Vol. 62, No 10, Apr2017) με τίτλο: pdf'Yu. N. Denisyuk’s Ideas in the Development of Holographic Methods of Obtaining and Projection of Images' (μετάφραση στα αγγλικά από την E.Smirnova).

 

YND bookcover frontΕνα βιβλίο για τον Yuri Nikolaevich

Με την ευκαιρία του 10ου Διεθνούς Συμπόσιου Εκθεματικής Ολογραφίας (ISDH2015) που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο ΙΤΜΟ της Αγ. Πετρούπολης στην μνήμη του Yuri Denisyuk ετοιμάσθηκε μια έκδοση με αρχειακό υλικό που συγκεντρώθηκε ειδικά για την περίσταση.  Η αναμνηστική έκδοση ήταν στα ρωσσικά και σε περιωρισμένο αριθμό αντιτύπων σε σκληρό και μαλακό εξώφυλλο, μια προσφορά του Πανεπ. ΙΤΜΟ.

pdfBook on Yuri Denisyuk( ITMO 2015).

 itmo horiz white rus

 

Ενα αρχειακό βίντεο με τον Yuri Nikolaevich

Σίγουρα υπάρχουν πολλά βίντεο με τον Yuri Denisyuk ή σχετικά με την μέθοδό του. Εμείς διαλέξαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο αρχείου του 1972 με θέμα 'Η Ολογραφία και οι δυνατότητές της' όπου εμφανίζεται o Yuri N. Denisyuk σε σχετικά νεαρή ηλικία. Παραγωγή του Κέντρου Εκπαιδευτικών Ταινιών της Ενωσης Δημιουργών 'Kosmos' της ΕΣΣΔ. Φυσικά στην Ρωσσική γλώσσα, περιμένει τον υποτιτλισμό του. Μέχρι τότε αξίζει να το απολαύσετε από το αρχειακό κανάλι μας HiHolography στο YouTube.

 

 

denBLOUZAcrop... και μπλούζες με τον Yuri Nikolaevich

 

Στο ίδιο συμπόσιο  (ISDH2015) που έγινε μέσα στους χώρους της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσσίας στην μνήμη του Yuri Denisyuk, οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να αγοράσουν αναμνηστικά polo shirts με εκτυπωμένη την φωτογραφία του Yuri (όπως την 'επιμελήθηκε΄ο Κώστας Σαρακηνός του ΕΙΟ). Οι μπλούζες αυτές είναι πια κλασσικό σουβενίρ και διατίθενται σε ελάχιστες ποσότητες και μεγέθη (μέχρι εξαντλήσεως του αποθέματος) στην ενδεικτική τιμή των 40 Ευρώ συν έξοδα αποστολής.

 

 

Αυτή η σελίδα φτιάχτηκε στην επέτειο των 90 χρόνων από την γέννηση του Yuri Nikolevich Denisyuk και δημοσιεύτηκε στις 3 Δεκ, ημερομηνία που φέρεται να είναι τα γενέθλια της 'μεθόδου εκθεματικής ολογραφίας Denisyuk' (1959).