GreekEnglish (United Kingdom)
NEWS
Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon 

Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή

hih_advisory_committee

Την προσπάθεια του ΕΙΟ για την διάδοση και ανάπτυξη Ολογραφικών και Στερεοσκοπικών μεθόδων στην Ελλάδα υποστηρίζει μια άτυπη  Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή(ΕΣΕ), που απαρτίζεται από επίλεκτα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας μας. Κάθε ένα από τα μέλη της Επιτροπής αυτής έχει διεθνή καταξίωση στο ερευνητικό πεδίο δραστηριότητάς του και η άμισθη συμμετοχή του στην Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή του Ελληνικού Ινστιτούτου Ολογραφίας εξασφαλίζει την επιστημονική καθοδήγηση στους αντίστοιχους τομείς εφαρμογών του (π.χ. optoelectronics, integral photography, nanotechnology, photopolymers κλπ.). Ακολουθούν συνοπτικά βιογραφικά σημειώματα των μελών της ΕΣΕ (με αλφαβητική σειρά).

 

Ο κ. Ιωάν. Δ. Αγγελόπουλος, Καθηγητής στο τμήμα Αυτοματισμού του ΤΕΙ Πειραιά, είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Δικτύων, Διαδικτυακών Πρωτοκόλλων και Τηλεματικών Εφαρμογών. Έλαβε το δίπλωμα του ηλεκτρολόγου μηχανικού από το ΕΜΠ τον Ιούλιο του 1973 και ακολούθως MSc από το Πανεπιστήμιο του Nottingham, England στον Αυτόματο Έλεγχο, και PhD από το ΕΜΠ στις ευρυζωνικές τηλεπικοινωνίες.Από το 1977 έως το 1989 εργάστηκε στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΑΒ όπου συμμετείχε στην σχεδίαση και ανάπτυξη στρατιωτικών μεταγωγέων, εξοπλισμού κρυπτογράφησης, συστημάτων ελέγχου με υπολογιστή κ.α. Από το 1989 ακολουθεί ακαδημαϊκή καριέρα ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων στους τομείς των δικτύων δεδομένων υψηλών ταχυτήτων.

 

Ο κ. Παναγ. Αργείτης είναι διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», υπεύθυνος της ερευνητικής δραστηριότητας σε Λειτουργικά Μοριακά Υλικά για Λιθογραφία και Οργανικές/Υβριδικές Ηλεκτρονικές Διατάξεις. Πήρε το Πτυχίο του Χημικού από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1981 και το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 1987. Την περίοδο 1988-1991 εργάσθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Χημ. Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Τέξας, Ωστιν, ΗΠΑ. Από το 1992 ανήκει στο προσωπικό του Ινστιτούτου Μικροηλεκτρονικής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».  Σημαντικό μέρος της πρόσφατης ερευνητικής του δραστηριότητας αναφέρεται στον σχεδιασμό και ανάπτυξη φωτοευαίσθητων πολυμερικών υλικών για εφαρμογές Μικρο/νανοτεχνολογίας.

 

Ο κ. Νικηφ. Θεοφάνους, ομότιμος καθηγητής Ηλεκτρονικής και Οπτικοηλεκτρονικης στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1995, είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου "Οπτοηλεκτρονικής" του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ. Έχει ασχοληθεί με την περιοχή της ανάπτυξης οπτοηλεκτρονικών διατάξεων για εφαρμογές επικοινωνιών, χρήσης laser για ιατρικούς σκοπούς, ανάπτυξης συστημάτων οπτικής μετρολογίας και ανάπτυξης συστημάτων ενδοσκοπίων με τεχνολογία laser. Έχει συμμετάσχει σε ένα μεγάλο αριθμό ερευνητικών έργων χρηματοδοτούμενων από εθνικούς και Ευρωπαϊκούς φορείς σαν συντονιστής και κύριος ερευνητής Πιο συγκεκριμένα έχει ασχοληθεί με την ανάπτυξη μεθόδων και τεχνικών από το χώρο της εφαρμοσμένης οπτικής, της τεχνολογίας των laser, της ηλεκτρονικής και της πληροφορικής για την ανάπτυξη διατάξεων που χρησιμοποιούνται σε τηλεπικοινωνιακά συστήματα (ηλεκτροοπτική διαμόρφωση), την πραγματοποίηση μετρήσεων διαφόρων ατμοσφαιρικών παραμέτρων με οπτικές μεθόδους (αναλυτικά συστήματα μέτρησης με το φαινόμενο Raman), συστήματα καταγραφής εικόνων με οπτικές μεθόδους (ανάπτυξη ενδοσκοπίου με την χρήση laser και διατάξεων οπτικής τομογραφίας) και την ανάπτυξη διατάξεων τρισδιάστατης απεικόνισης και καταγραφής. 



Ο κ. Αλκιβ. Κων/νος Κεφαλάς, διευθυντής έρευνας στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και από το 2006 Εθνικός Εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την Νανοτεχνολογία, είναι επικεφαλής του εργαστηρίου Φωτός Μικρού Μήκους Κύματος και Νανο-εφαρμογων του Ε.Ι.Ε που λειτουργεί από το 1973, ένα από τα κυριότερα Ευρωπαϊκά εργαστήρια για την τεχνολογία στα 157nm. Ελαβε το πτυχίο Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978 και ακολούθως M.Sc. και PhD απο το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ πάνω στη Φυσική των Laser και τη μη-γραμμική Οπτική. Συγγραφέας άνω των 90 επιστημονικών δημοσιεύσεων, έχει επίσης συμμετάσχει με περισσότερες από 96 επιστημονικές παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια και το ερευνητικό του έργο περιστρέφεται γύρω απο την ανάπτυξη ενεργών υλικών και μεθόδων για νανο-εφαρμογές με τη χρήση Laser. Είναι μέλος της Optical Society of America (OSA), της international Society on Optical Engineering (SPIE) και έχει μετάσχει ενεργά σε πλήθος Ευρωπαικών ερευνητικών προγραμμάτων από το 1986. Συμμετέχει ως καθηγητής στο διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Josef Stefan Institute στην Ljubljana, Slovenia έχοντας οργανώσει το πρόγραμμα της κβαντικής οπτικής. Είναι συνεκδότης (editorial board) του επιστημονικού περιοδικού  Laser Chemistry και υπεύθυνος διαφόρων ειδικών εκδόσεων επιστημονικών περιοδικών (π.χ. Theoretical and computational Nanotechnology: Special issue on Nanostructures, 2010).

 

Ο κ. Παναγ. Παπαγέωργας είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Πειραιά και βασικό μέλος της επιστημονικής ομάδας του εργαστηρίου "Οπτοηλεκτρονικής" του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1994 έως σήμερα. Έχει ασχοληθεί με τις εξής θεματικές περιοχές: ανάπτυξη ψηφιακών συστημάτων μέτρησης με ενσωματωμένα συστήματα και προσωπικούς υπολογιστές, οπτοηλεκτρονικών διατάξεων για την ανάπτυξη αναλυτικών συστημάτων μέτρησης, χρήσης laser για ιατρικούς σκοπούς, ανάπτυξη συστημάτων ενδοσκοπίων με τεχνολογία laser η ανάπτυξη διατάξεων τρισδιάστατης απεικόνισης και καταγραφής. Έχει συμμετάσχει σε ένα μεγάλο αριθμό ερευνητικών έργων χρηματοδοτούμενων από εθνικούς και Ευρωπαϊκούς φορείς σαν κύριος ερευνητής και συνερευνητής.

Ο κ. Ιωάννης Δ. Αγγελόπουλος, Καθηγητής στο τμήμα Αυτοματισμού του ΤΕΙ Πειραιά, είναι διευθυντής του εργαστηρίου Δικτύων, Διαδικτυακών Πρωτοκόλλων και Τηλεματικών Εφαρμογών. Έλαβε το δίπλωμα του ηλεκτρολόγου μηχανικού από το ΕΜΠ τον Ιούλιο του 1973 και ακολούθως MSc από το Πανεπιστήμιο του Nottingham, England στον Αυτόματο Έλεγχο, και PhD από το ΕΜΠ στις ευρυζωνικές τηλεπικοινωνίες. 

Από το 1977 έως το 1989 εργάστηκε στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, αρχικά στην ανάπτυξη προϊόντων και αργότερα στη διοίκηση των μηχανικών. Συμμετείχε στη σχεδίαση και ανάπτυξη στρατιωτικών μεταγωγέων, εξοπλισμού κρυπτογράφησης συστημάτων ελέγχου με υπολογιστή κ.α. Συμμετείχε επίσης σε εθνικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα στους τομείς του αυτομάτων ελέγχου και των τηλεπικοινωνιών.

Από το 1989 ακολουθεί ακαδημαϊκή καριέρα στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά όπου είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού. Παράλληλα συμμετέχει σε ερευνητικές δραστηριότητες στους τομείς των δικτύων δεδομένων υψηλών ταχυτήτων. Συμμετείχε στα RACE, ESPRIT, ACTS και IST προγράμματα σε σχέση με τα Μητροπολιτικά Δίκτυα, την τεχνολογία ΑΤΜ και την οπτική δικτύωση. Έχει συμμετάσχει στα προγράμματα RACE: BAF και BRAIN, στα προγράμματα ESPRIT: MAXI και MANTIS, στα προγράμματα ACTS: PLANET, PELICAN, ATHOC, AROMA, στα IST DAVID και NETGATE  και σε διάφορα εθνικά ερευνητικά προγράμματα.